OUDE GROENTEN

Oude groenten, soms vergeten groenten genoemd, zijn variëteiten die al eeuwen worden verbouwd en tegenwoordig weer een belangrijke plaats op onze borden innemen. Rijk aan authentieke en vaak over het hoofd geziene smaken, brengen ze culinaire en voedingsmatige diversiteit in onze voeding. Aardpeer, pastinaak en schorseneer zijn voorbeelden van deze rustieke groenten, die zich onderscheiden door hun unieke texturen en smaken. Door ze opnieuw te ontdekken, herstellen we de verbinding met traditioneel landbouwvakmanschap terwijl we profiteren van hun gezondheidsvoordelen.

Pastinaak

De pastinaak is een oude wortelgroente, die lijkt op een grote wortel maar beige van kleur is. Het zoete en iets nootachtige vruchtvlees heeft subtiele hazelnoottonen, die perfect samengaan met stoofschotels, soepen of puree. Het kan worden geroosterd, gebakken of gestoomd, wat een grote veelzijdigheid in de keuken biedt. Rijk aan vezels, vitamines C en B9, en kalium, is de pastinaak niet alleen lekker maar ook gezond. In de afgelopen jaren opnieuw ontdekt, voegt het een vleugje authenticiteit en comfort toe aan wintergerechten.

12 kg in middelgrote EPS-dozen, of 8, 10, 15, 20 of 30 stuks in EPS-dozen.

Aankomstperiode. In % per maand:

Salsify

Salsify, soms “de arme man’s asperge” genoemd, is een oud wortelgroente met een delicate smaak die doet denken aan artisjok of oester. Bruin aan de buitenkant, onthult het een witte vruchtvlees wanneer het wordt geschild. Waarderen om zijn zachte textuur na het koken, kan het worden genoten gebakken, in een gratin of gepureerd. Lang vergeten, komt salsify nu terug in de keukens vanwege zijn subtiele smaak en voedingswaarde, rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Ideaal om wintergerechten te diversifiëren, voegt het een vleugje originaliteit en verfijning toe aan culinaire bereidingen.

12 zakken van 1 kg in middelgrote EPS-dozen.

Aankomstperiode. In % per maand:

Aardpeer

De aardpeer is een wortelgroente met een milde en licht zoete smaak, die doet denken aan artisjok. De onregelmatige vorm en de bruinachtige schil omhullen een knapperig vruchtvlees dat na het koken mals wordt. Veelzijdig, kan het worden gegeten als puree, in soep, geroosterd of zelfs rauw in salades. Lang vergeten, wordt de aardpeer nu herontdekt vanwege de voedingsvoordelen, omdat het rijk is aan vezels, ijzer en vitamines. De unieke smaak en aangename textuur maken het een uitstekende keuze om een originele en rustieke toets aan wintergerechten toe te voegen.

Aankomstperiode. In % per maand:

Raifort

Raifort is een wortel met een scherpe en intense smaak, vaak vergeleken met die van mosterd of wasabi. Het wordt gebruikt als condiment en is geliefd om zijn krachtige smaak die vlees, vis en sauzen naar voren brengt. Zodra raifort wordt geraspt, komt zijn aroma vrij en voegt het een pittige toets toe aan gerechten. Naast dat het een smaakvol ingrediënt is, is het rijk aan vitamine C en antioxidanten, wat gezondheidsvoordelen biedt. Het veelzijdige gebruik in de keuken maakt raifort een must-have voor degenen die houden van sterke en onderscheidende smaken.

Aankomstperiode. In % per maand: